линк до оригиналног текста

 


 

НАПОМЕНА: Ово је превод текста који је написао г. Рос Пелтон. Најбоље је прочитати текст на исту тему из више извора па онда донети свој суд. А за коришћење, наравно, морате се консултовати са својим лекаром


Метформин: Прави лек против старења

28. јануар 2017
Рос Пелтон
Лек против старења, канцера, за продужење животног века, за губљење тежине
 
Метформин смањује болести повезане са старошћу.   Метформин (име робне марке Glucophage) се најчешће преписује у свету за лечење дијабетеса типа 2. Због тога што метформин ефикасно смањује и гликозу у крви и ниво инсулина у крви, он такође смањује ризик од многих других хроничних дегенеративних болести. Стога, поред његове употребе у лечењу дијабетеса типа 2, метформин сада почиње да се препознаје и као терапија за успоравање старости.

 

2016 године FDA (Food and Drug Administration – администрација за храну и лекове) је издала објаву без преседана када је одобрила студију да се испита ефекат метформина на биологију старења код људи. Ова студија је названа “Лечење Старости Метформином” (Targeting Aging with Metformin) илиTAME студија. Ово је први пут у историји да је FDA одобрила нека клиничка тестирања на људима са циљем да се установе способности лека да штити од многих болести које се јављају током старења. У предходним студијама са различитим врстама животиња, терапија метформином је резултирала значајним повећањем животног века. Многи здрави људи бирају сада да узимају метформин због његове способности да успори процес старења и повећа дужину живота. Ја желим да објасним како метформин делује тако да ви разумете зашто он производи толико додатних здравствених користи поред лечења дијабетеса типа 2.


Добробит Метформина: Метформин делује тако што смањује стварање гликозе у јетри. Ово омогућује гуштерачи да смањи производњу инсулина што резултира у нижем нивоу гликозе у криви и инсулина. Ово такође резултира у повећању осетљивости на инсулин, што значи да рецептори инсулина ћелије функционишу боље. Метформин такође смањује апетит и конзумирање хране, доводи до губитка тежине и масти и смањује триглицериде и нивое ЛДЛ – холестерола. Касније у овом чланку ја ћу такође објаснити ново разумевање како метформин такође обезбеђује значајне користи у борби против канцера.
Шећер у телу може да се спаја са протеинима и при томе им стварати нефункционалним. Овај процес се зове гликосилизација (glycosylation) и то је један од примарних узрока старења. Због тога што метформин смањује нивое гликозе у крви, он смањује гликосилизацију, што значи да успорава уништавање протеина у читавом телу и успорава процес старења.


 

Инсулинска отпорност: Људи са дијабетесом типа 2 имају отпорност на инсулин, што значи да су пријемници инсулина мање осетљиви на шећер у криви или гликозу. Стога, гуштерача мора производити више инсулина у напору да нормализује нивое гликозе у крви. Ово резултује стањем званим хиперинсулинемиа или вишак инсулина.

 

 Опасности од вишка инсулина: Вишак инсулина је екстремно штетан и један је од главних узрока убрзаног старења. Вишак инсулина проузрокује штету  буквално на свим системима органа у телу, нарочито на крвним судовима, бубрезима, очима и нервима. Такође, повећани нивои инсулина повећавају ризик од гојазности, високог крвног притиска, атеросклерозе, хроничне инфламације и Алцхајмерове болести. Смањивањем нивоа инсулина, метформин смањује ризике од свих ових болести.
Метформинове узбудљиве користи у борби против канцера. 2009 објављени су резултати великог тестирања метформина. У овом 10-огодишњем тесту, откривено је да дијабетичари који су узимали метформин су имали 54% нижи ризик од добијања било ког типа канцера у поређењу са онима дијабетичарима који нису узмали метформин. А за људе са канцером корисници метформина су имали много већу дужину преживљавања.


Добробит Метформина у борби против канцера: Део 1 – Изгладњивање ћелија канцера.
Нормалне ћелије користе кисеоник као енергију. Међутим, ћелије канцера имају поремећени метаболички процес који од њих захтева да користе гликозу као енергију. Пошто метформин смањује нивое гликозе/шећера у крви, он помаже да се изгладне ћелије канцера тако што им ограничава способност да приступају довољним количинама горива или гликозе, да одрже њихов брз раст.


Добробит Метформина у борби против канцера: Део 2 – Удар на матичне ћелије канцера (Cancer Stem Cells CSC): Матичне ћелије рака - CSC (такође зване и ћелије за покретање рака) представљају изузетан продор у нешем разумевању канцера. Процењује се да се маса тумора састорји од 99% туморних ћелија и 1% матичних ћелија канцера. Ћелије тумора су ралативно бенигне, оне не могу метастазирати. Матичне ћелије канцера – CSC су оне које су стварно опасне јер оне могу да се преселе (метастазирају) и започну нови раст тумора. Хемотерапија делује на бенигне ћелије тумора али не убија матичне ћелије канцера. Хемотерапија може довести до смањења величине тумора од 80%, али је релативно недосладна јер нема утицаја на матичне ћелије канцера. Хемотерапија заправо активира CSC, доводећи до њиховог метастазирања, а метастазирање и јесте одговорно за највећи број смрти. Узбудљива вест кад се тиче канцер је да метформин селективно делује на матичне ћелије канцера и делује тако што блокира раст тумора и продужава слабљење.

 


Метформин – Индуковано смањење хранљивих састојака:  Метформин је ралативно сигуран лек који нуди значајне користи. Међутим, у мојој књизи Приручник о смањењу хранљивих састојака проузроковно узимањем лекова (Drug-Induced Nutrient Depletion Handbook, Lexi-Comp 2001) навео сам истраживања која кажу да метформин може да проузрокује смањивање количина неколико хранљивих састојака који укључују: витамин Б1, Витамин Б12, фолну киселину и коензим Q10. Стога, препоручујем људима који узимају метформин да такође узму дневни додатак у исхрани који има одређену дозу витамина Б1 и Б12 и фолате који су виши него днево препоручене дозе (RDA - Recommended daily allowance), за које сматрам да су смешно ниски. Ја такође саветујем узимање 100 мг или више конезима Q10 на дан. CoQ10 је масно-растворљиви хранљиви састојак. Узимање CoQ10 приликом највећег оброка у току дана ће вероватно повећати апсорпцију CoQ10.

 

Већина од вас који ме знате као Природног Фармацеута да ја фаворизујем коришћење природне терапије где год је то могуће. Међутим, правим изузетак са метформином. Метформин има одличне сигурносне податке а сада схватамо  да он такође има важне здравствене добробити широког опсега. Мој лекар ми је написао рецепт и ја сада узимам 500 мг метформина два пута на дан.